Rusia se declara pregatita pentru inlaturarea vizelor

destinatii europene | Tuesday 30 November 2010 6:53 pm
Prim ministrul Vladmir Putin a confirmat faptul ca Rusia este gata pentru un regim de calatorie fara viza cu Uniunea Europeana si a indemnat tarile membre UE sa fie mai active in acest proces. Inlaturarea vizei nu trebuie sa fie unilaterala, a spus Putin dupa negocierile cu cancelarul german Angela Merkel. Regimul vizelor si formalitatile pentru trecerea granitelor creaza probleme in contextul afacerilor, a declarat el. Un numar de tari membre UE, in principal tarile baltice, s-au opus inlaturarii regimului vizelor cu Rusia de teama imigratiei ilegale.
Surse neoficiale sustin ca oficialii UE spun ca eliminarea vizelor este numai o chestiune de timp, dar tarile membre UE se opun si vorbesc despre masurile care trebuie luate inaintea inlaturarii vizelor.
Un reprezentant important al Comisiei Europene a spus ca nici Uniunea Europeana si nici Rusia nu sunt gata pentru inlaturarea imediata a vizei. Cerintele rusesti pentru acordarea vizei cetatenilor UE sunt foarte severe si prohibitive, a spus el facand referire la datele Comisiei Europene. Statele Uniunii Europene au eliberat vize pe termen scurt pentru 3,6 milioane de cetateni rusi, in timp ce Rusia a eliberat vize numai pentru 1,8 milioane de europeni in 2008.  Insa, populatia totala a celor 27 de tari membre UE depaseste de 3,5 ori populatia Rusiei. Reprezentantul nu a putut da cifra exacta a vizelor refuzate rusilor si cetatenilor UE.
El a mai spus ca era necesara asigurarea unei sederi pe termen lung a europenilor in Rusia, precum si permise de munca. Reprezentantul a pus accent pe importanta pasapoartelor biometrice in Rusia, a imbunatatirii masurilor de control la granita si notificarile periodice catre Interpol legate de actele de identitate pierdute. Rusia si Uniunea Europeana au un profund interes in regimul de calatorie fara viza, bazat pe masuri reciproce, a mai spus el.

0 Comentarii »

Momentan nu exista nici un comentariu.

Comenteaza