Paradisul fumatorilor va disparea – Spania va interzice fumatul in locurile publice

destinatii europene | Sunday 7 November 2010 5:06 pm

Spania ramane una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care continua sa permita fumatul in majoritatea locurilor publice. Nu insa pentru mult timp. Este de asteptat ca o lege care interzice fumatul in locurile publice sa fie aprobata de parlament dupa 2 ianuarie 2011.


Restaurantele si barurile spaniole sunt faimoase pentru atmosfera plina de fum, unde clienti se bucura de o bautura sau de o gustare, savurand in acelasi timp si o tigara. Spaniolii au o reputatie de fumatori inraiti astfel incat in 1996, cand o lege care interzicea fumatul la locul de munca a fost aprobata, acestia au protestat vehement.
Lupta Uniunii Europene impotriva fumatului parca a impulsionat si guvernul spaniol care s-a decis sa ia masuri in aceasta privinta. In fiecare an sunt publicate studii care monitorizeaza impactul fumatului pasiv in randul angajatilor din baruri, procentul ridicat al deceselor cauzate de bolile care au legatura cu fumatul fiind ingrijorator. Noua lege care va interzice fumatul in baruri, cafenele, restaurante sau alte locuri publice va fi supusa dezbaterii pe 2 ianuarie 2011, si mai mult ca sigur, va fi aprobata de parlamentul spaniol.

Multi dintre cei care lucreaza in turism isi exprima indoielile si grijile cu privire la aceasta noua lege. Ei sunt convinsi ca majoritatea clientilor sunt fumatori care vin sa savureze o specialitate spaniola sau o cafea, fiind liberi sa fumeze oricand fara a fi nevoiti sa iasa in strada. Detinatorii de baruri si cafenele estimeaza ca aceasta noua lege va avea un impact major asupra evolutiei turismului in Spania.

Cu sau fara proteste, Spania este pe cale sa devina una dintre cele mai restrictive tari din Uniunea Europeana atunci cand vine vorba de fumat.

0 Comentarii »

Momentan nu exista nici un comentariu.

Comenteaza