O mie si una de nopti la Paris Expo

Culturale | Tuesday 8 January 2013 10:42 am

Plin de covoare zburatoare, duhuri din lampi, povesti de iubire si legende despre razboaie, Parisul care isi deschide usile anul acesta pentru spectacolul „O mie si una de nopti”. Evenimentul isi propune sa exploreze radacinile povestirilor folk arabe si puterea influentei lor in cultura vestica.
Prin peste 350 de piese de arta, manuscripte, lucrari de arta, artefacte si clipuri video, show-ul de la Institutul Arab contureaza drumul povestirilor de la originile lor, din folclorul indian si persan si pana la traducerea lor in araba din secolul 8.
Show-ul prezinta, de asemenea, istoria orientalistul francez Antoine Galland, cel care a adus „Noptile” in audienta vesticilor in 1704, traducand un manuscris dintre cele 35 povesti originale.
Aladdin, Sindbad si Ali Baba au ajuns in cultura populara vestica, ilustrati de o litografie din secolul 19 , fiind promovati ulterior de o piesa din Londra, isi datoreaza succesul lui Galland, care a popularizat aceste povesti.
„Povestirile din O mie si una de nopti au vrajit oamenii, de aceea au fost redate in aproape toate formele de arta contemporana, de la teatru la moda, de la pictura la opera, de la fotografie la literatura”, au declarat organizatorii la inceperea spectacolului, Elodie Bouffard si Anne Alexandra Joyard.
Dintre numeroasele reprezentatii artistice ale povestilor figureaza si o schita de-a lui Picasso si o pictura abstracta de-a lui Rene Magritte .
Un alt personaj-emblema ale povestirilor arabe este Seherezada. „Seherezada ramane pentru multi oameni un simbol al emanciparii puterii cuvantului si a triumfului cunoasterii asupra tiraniei. Povestea ei reprezinta, de asemenea, curajul femeii in fata injustitiei.”
Spectacolul va scoate in evidenta si faptul ca unele teorii feministe moderne invinovatesc simbolul Seherezadei pentru ca perpetueaza o imagine negativa a femeii in lumea araba.
Usile din lemn si din os din secolul al 15-lea, din Egipt sau Syria, sau micile lampi cu ulei din ceramica din secolul al 9-lea din Egipt intentioneaza sa creeaze spatiul povestilor create intre marile orase Bagdad, Damasc sau Cairo.
Vizitatorii spectacolului pot sa asculte una dintre cele 15 povesti arabe sau pot sa vada unul dintre cele 12 filme inspirate din O mie si una de nopti, de la „Hotul din Bagdad”, din 1924, cu Douglass Fairbanks, pana la varianta din 1974 a lui Pier Paolo Pasolini.
Spectacolul „O mie si una de nopti” exista in Paris pana pe 28 Aprilie.

0 Comentarii »

Momentan nu exista nici un comentariu.

Comenteaza